Вчені створили електронний язик на базі штучного інтелекту
1 min read

Вчені створили електронний язик на базі штучного інтелекту

Команда дослідників з Penn State University розробила електронний язик на базі штучного інтелекту. Він здатний розпізнавати найдрібніші відмінності у складі рідин. Завдяки цьому винаходу можна з високою точністю (понад 95 %) виявляти псування харчових продуктів. Система використовує іоночутливий польовий транзистор на основі графену, підключений до штучної нейронної мережі, що обробляє отримані дані.

Як працює електронний язик

Електронний язик повторює роботу смакової кори людини. Вона інтерпретує смакові сигнали, відсортовуючи продукти за п’ятьма основними характеристиками: солодкий, кислий, гіркий, солоний і пікантний. Щоб імітувати цю біологічну функцію, дослідники навчили нейронну мережу визначати ключові параметри хімічних реакцій рідин. ШІ при цьому самостійно обирає критерії, за якими оцінює кожен зразок, що підвищує точність аналізу до 95%.

Вчені створили електронний язик на базі штучного інтелекту
Вчені створили електронний язик на базі штучного інтелекту

Крім того, дослідники застосували теорію ігор для аналізу даних: кожен параметр має значення, яке вагомо впливає на кінцеве рішення ШІ. Це дозволяє зрозуміти, як алгоритм оцінює компоненти зразка, розглядаючи загальну картину взаємодій. Такий підхід дозволяє електронному язикові розпізнавати навіть ті зміни, які не завжди помітні людині.

В майбутньому це дозволить використовувати винахід в медичній діагностиці чи харчовій промисловості. Ще однією перевагою є те, що для використання технології не потрібні абсолютно ідентичні датчикиштучний інтелект коригує їх варіації завдяки здатності обробляти загальну інформацію. Це зменшує виробничі витрати і робить технологію більш доступною для масового поширення у різних галузях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *